Conserve Together-Erasmus Plus Training

2016.06.09. 13:26:22

Conserve Together-Erasmus Plus Training

A projekt egy animátor képzés. Célja olyan animátorokat képezni, akik segíteni tudnak a helyi termelőknek és az őket segítő szervezeteknek, személyeknek, hogy tevékenységüket kiegészítsék egy plusz szolgáltatással: bemutatni, megtanítani a hozzájuk látogatókat a befőzés titkaira.

A projektben négy ország vett részt: Franciaország, Macedónia, Bulgária és Magyarország. A projekt több részből állt és mindegyik rész a résztvevő országok egyikében zajlott.

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a bulgáriai programrészben csatlakozott. Előtte volt már egy macedón és egy magyar találkozó is.

Bulgária:

A találkozó célja, hogy minél inkább megismertessük a fogyasztókkal a helyi termékek sokoldalú felhasználási lehetőségeit, és képessé tegyük őket, hogy otthon is elkészíthessék azokat. A találkozón beleshettünk a híres bolgár sajt és joghurt készítésének folyamatába is. Jártunk helyi termelői piacon, gazdaboltban, és rövid séta keretében megnéztük Szófia fő nevezetességeit.

Egy másik fontos célja a találkozónak egy olyan módszertani anyag elkészítése volt, ami segítségére lesz majd az animátoroknak abban, hogy a tudásukat továbbadják más animátorkodni vágyóknak.

A szakmai program során készült képek megtekinthetőek a Galériában: http://borzsonyleader.hu/galeria/conserve-together-erasmus-plus-training

Franciaország:

A projekt francia partnerei láttak minket vendégül és tanítottak minket a többi ország résztvevőivel együtt, hogy hogyan legyünk jobb animátorok. 
Vaas-tól nem messze egy gyönyörű tanyán, a természet közepén készítettünk a finomabbnál finomabb lekvárokat, szörpöket, szószokat bogyós gyümölcsökből és utolsó napon meg csalánlevest főztünk.

Célja az volt a találkozónak, hogy a részvevők elsajátíthassák és begyakorolhassák, hogyan lehet egy jó foglalkozást tartani különböző zöldségek és gyümölcsök befőzéséről.

Itt már alkalmunk volt megnézni azt a képregényt, amit Bulgáriában terveztünk, mint módszertani eszköz. Azért a képregény mellett döntöttük, mert így nincs nyelvi akadálya annak, hogy bárki használhassa.

A projektet utolsó részeként, mindenki folytatja a saját országába, így júniusban mi is megrendezzük a helyi eseményt. Az Magyarországi záró program során a helyi termékek beszerzésének egyik lehetőségét, a bevásárló közösséget mutatjuk be, bemutatva néhány jó példát, illetve a projekt során szerzet animátori tudásunkat és tapasztalatunkat is megosztjuk majd az érdeklődőkkel.

A szakmai program során készült képek megtekinthetőek a Galériában: http://borzsonyleader.hu/galeria/conserve-together-erasmus-plus-training-ii