Helyi termék éve 2015 - Szakmai fórumon jártunk

2015.05.18. 09:53:43

A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánja erősíteni a Földművelésügyi Minisztérium azzal, hogy az idei évet a Helyi termék évének nyilvánította.
Mindezekből kiindulva a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, és a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen a termelők számára létrehoz egy on-line tudásbázist, valamint szakmai fórumokat szervez az ország számos pontján.

2015. május 12-én Szobon tartották a Helyi Termék Éve szakmai fórum elnevezésű programsorozat első napját. Konferencia első részében a kismertemelő élelmiszer-termelésről és értékesítésről, az élelmiszerek szabályozásáról és értékesítési feltételeiről, valamint helyi termelői piacok nyitásával és üzemeltetésével kapcsolatos kérdésekről tartottak beszámolót a meghívott előadók.

A délutáni szekcióban a védjegyek fontossága, és a HÍR (Hagyományok- Ízek - Régiók) védjegy került bemutatásra, valamint adózással kapcsolatos információk hangzottak el. 

A konferencia harmadik szekciójában a helyi jó gyakorlatok kerültek bemutatásra. Elsőként Neubauerná Szatmári Zsuzsa, az egyesület munkaszevezet vezetője tartotta meg prezentációját, amelyben bemutatta az egyesület működését, tevékenységét, kiemelve a helyi termékekért, a helyi gazdákért végzett kielemelkedő munkásságát is a munkaszervezetnek.

Továbbiakban hallhattunk a Mozgó piac kezdeményezésről, a nemzeti parki védjegyes termékekről és a védjegy előnyeiről, valamint a hagyományos tésztakészítés nehézségeiről és lehetőségeiről is.