Letkési Adventi Vásár és Projektátadó képekben

2014.12.16. 11:17:12

Nagy volt a nyüzsgés december 13.-án Letkés központjában. Egy új szabadtéri piaccal gazdagodott a község.

A központban, a polgármesteri hivatal szomszédságában kapott helyet az oktatási központ a hozzá tartozó mellékhelyiségekkel valamint a méltán Földi Kincsek Vására névre keresztelt helyi nemzetközi piac, 600 m2 burkolt területen, 20 fedett elárusító pulttal.
Szombatra virradóra a piactér karácsonyi díszben pompázott. Fenyőágakkal, mézeskaláccsal, szárított narancskarikákkal, csillogó gömbökkel és fényfüzérrel feldíszített standokkal várta a környékbeli helyi termelőket és kézműveseket valamint a vásárlókat, az adventi hangulatra hangolódókat.
 

A 13.30-kor kezdődő Földi Kincsek Vására ünnepélyes átadóját és egyben az Adventi Vásárt jelenlétével megtisztelte dr. Selyem-Tóth Sándor, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárság főosztályvezetője, Farkas Iván az MKP Gazdasági és Régió felelős alelnöke Szlovákiából, Vozár László, az MVH FŐPEKI megbízott kirendeltség vezetője, Papp Róbert az MVH FŐPEKI vidékfejlesztési osztályvezetője, Melczer Gábor az Alsó-garam menti Fejlesztési Partnerség alelnöke, a települések polgármesterei, Kempfné dr.Dudás Hilda a Szobi Járási Hivatal vezetője, valamint Izrael Pál, letkési plébániai kormányzó.
 

A programot Pongrácz János, a Börzsöny-Duna-Ipoly Egyesület elnökének köszöntője nyitotta. Beszédében ismertette az egyesület sikeres munkáját, melynek segítségével, a kormány által biztosított pluszforrásokkal és a pályázók lendületével a környéken 1, 167 milliárd Ft értékű fejlesztési forrás került kiosztásra a 2008 -2013-as időszakban. 
 

Egyesületünk Nemzetközi Együttműködési Projekt keretén belül Határon átnyúló együttműködés a helyi termékek értékesítésének fejlesztésére („Földi Kincsek Vására”) című projektjével eddig páratlan beruházást valósított meg Letkésen. A folytatásban Kovács István Letkés polgármestere állt a mikrofon elé. Megköszönte mindenkinek az áldozatos munkáját, aki bármilyen módon is részt vett ennek a projektnek a megvalósításában, az ötlet megszületésétől az építőipari munkákon át az átadó műsorában való szereplésig, majd a közelgő ünnepekre mindenkinek áldott, békés karácsonyt kívánt. A Miniszterelnökség képviseletében Dr.Selyem-Tóth Sándor tartott ünnepi köszöntőt. Kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy ebben a hátrányos helyzetű, határ-menti térségben jött létre ez a beruházás. A határ-mentiség, Szlovákia közelsége számos lehetőséget rejt magában mindkét fél számára. Ennek érdekében majd további lépéseket kell tenniük a partnereknek, nem szabad itt megállni. Cserében viszont az itt élők életminősége javul, a fejlődés pozitív hatásai érződnek majd a munkahelyteremtés területén is (létesülő vagy bővülő vállalkozások). Az együttműködés példaértékű gyümölcsének és mindenkép követendő kezdeményezésnek értékelve fejezte be beszédét a főosztályvezető Úr.
 

Az előtte elhangzottakkal osztozva, majd a határon innen és a túlról érkezőket ismét köszöntve, Farkas Iván üdvözölte a kezdeményezést, a nemzetközi helyi piac létesítését, ahol a két partner szervezet területén élő termelők közvetlenül értékesíthetik majd portékáikat, ezáltal nem csak gazdaságilag kerülnek kapcsolatba majd egymással, hanem személyes 
ismeretségek is szövődhetnek. A különböző programokon keresztül pedig lehetőségük lesz egymás kultúrájának kölcsönös megismerésére. Végezetül további tényleges együttműködések folytatására buzdította a megjelenteket.
Ezt követően Izrael Pál plébániai kormányzó megáldotta a piacteret a hozzá kapcsolódó komplexummal, majd megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás.
A program a Kemencei Hagyományőrzők Lucázásával és az Oroszkai Tánccsoport betlehemes műsorával zárult. 
A hidegben forralt bor és tea valamint lángos várta a vásárlókat, vásározókat.

 Galéria menüpont alá az esemény képei: 

http://borzsonyleader.hu/galeria/adventi-vasar-es-projektatado-letkesen