Litván delegáció látogatása

2015.05.11. 14:00:05

2015. május 8-án Litvániából érkezett egy delegáció a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület térségébe. A delegáció tagjai a helyi akciócsoport dolgozóiból, munkaszervezet vezetőjéből, valamint a térségük aktív szereplőiből, gazdáiból, tanáraiból tevődött össze.

A delegáció azzal a kéréssel fordult elsősorban az egyesületünkhöz, hogy a helyi szociális projekteket, a fiatalok és idősek védelmével és a munkahelyteremtéssel  kapcsolatos törekvéseket és helyi jó gyakorlatokat mutassunk be. Az idő rövidsége miatt 3 település került bemutatásra.

Elsőként Kismaroson, a Művelődési Házban Neubauerné Szatmári Zsuzsanna és Krebszné Gábor Tamara köszöntötte a vendégeket az egyesület képviseletében. A csoport részére a munkaszervezetvezető tartott prezentációt az egyesület térségéről, illetve az akciócsoport tevékenységeiről. A litván csoport kisfilmmel készült, amelyben ők is bemutatkoztak. Az ismerkedés után az előzetes együttműködési megállapodás is aláírásra került, hogy a két fél a továbbiakban szeretnének megismerni egymás munkásságát, folytatni a megkezdett ismerkedést, illetve szeretnének együttműködni is.

Kismarost Pálmai- Burik Éva képviselte, aki bemutatta a művelődési ház és IKSZT működését is.

Második állomásként Letkésre, a Földi Kincsek Vására Piactérre érkeztek a delegáció tagjai. A LEADER nemzetközi forrásból megvalósult piac és oktatóközpont bemutatása után, Gyurcsik Attila, a piac jelenlegi üzemeltetője ismertette röviden a működését. Kovács István, Letkés Község polgármestere is köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta a falu jelenlegi szociális terveit. A Polgármester Úr kíséretével a delegáció tagjai megtekinthették a felújított óvodát is. A delegációt a piacon, a Börzsöny-Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület térségéből származó termékekből összeállított kóstoló fogadta.

Voltak szendvicsek, kenyérlángos, pogácsa, sütemény és természertesen jó féle helyi pálinka, és szörpök is. A litván csoport kedvéért egy "mini" piac is megszervezésre került, hogy haza is vihessék a térség ízeit, kincseit.

Bernecebarátiban Gyenes Zoltán polgármester Úr fogadta a csoportot, aki elsősorban a faluban zajló mintaértékű közmunkaprogramot mutatta be. A polgármesteri udvarán bemutatásra kerültek azok a frissen beszerzett gépek, amelyeket a közmunkaprogramban alkalmaznak. A gépekkel fa aprítékot készítenek, amiket az önkormányzati intézményekben használnak fel, ezáltal megspórolva a gáz költségeket.

A közmunkaprogram után a LEADER forrásból megvalósuló közösségi gyümölcsfeldolgozót és helyi termékes boltot tekinthették meg a látogatók. A projekt jelenleg is zajlik, azonban az épület már kész és beszerzésre kerültek a gyümölcsfeldolgozó eszközök.

Gyenes Zoltán polgármester Úrnak és Kovács István polgármester Úrnak is litván helyi termékekből összeállított ajándékkal köszönték meg a munkájukat.

A projektlátogatások végén kölcsönösen új ötletekkel telve vált el a két fél, megegyezve abban, hogy  a jövőben is fenntartjuk a kapcsolatot, illetve törekszünk egy gyümölcsöző együttműködési kapcsolat kialakítására is. 

A látogatásról készült képek elérhetőek a galériában:  http://borzsonyleader.hu/galeria/litvan-delegacio-latogatasa