Megbeszélés a 17 település polgármestereivel

2015.06.30. 09:28:20

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezete összehívta a 17 település polgármestereit, azért hogy jelenleg zajló projektjeiket bemutassák a polgármestereknek, valamint hogy segítségüket kérjék abban, hogy azok eljussanak a településen élőkhöz.

Először az újonnan elkészült, LEADER forrásból Járási információs pont elnevezésű projekt keretében felújításra került iroda átadása történt, majd Neubauerné Szatmári Zsuzsa, munkaszervezet vezető köszöntötte a vendégeket. Utána a munkaszervezet vezető asszony átadta a szót Krebszné Gábor Tamara dolgozónak, aki két témát ismertetett.

1. Helyit a közétkeztetésbe projekt rövid összefoglalója:

A projekt a 2014-ben Franciaországban tapasztaltak alapján körvonalazódott, és jelenleg is együttműködési alapként szolgál az ECOSYAL projekt keretében megvalósuló francia-magyar HACS-ok közötti együttműködés kidolgozásában. Továbbá a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda, akikkel szintén több témában tervezünk együttműködni, jelezte, hogy szívesen bekapcsolódna a megvalósításba. A projektötletet többen is támogatják, kiemelném, hogy az EMMI is felfigyelt rá.

A projekt lényege, és alapja az élelmezésvezetőknek szánt szoftver. A szoftver hasonlatosan működne, ugyanazokkal a funkciókkal is rendelkezne, mint a jelenleg is ismert és használt köztékeztetési szoftverek, tehát alkalmas lenne például kalória számlálásra, menü összeállítására, raktárvezetésre, allergén anyagok feltűntetésére, mintaétrendek létrehozására. Azzal a nagy különbséggel, hogy rendelkezne, egy webshophoz hasonló felülettel, amelyen az élelmezésvezetők beszerezhetik az aktuálisan elérhető helyi termékeket.

Tehát rendelkezne a szoftver, egy a 17 település gazdáiból, termelőiből összeállított adatbázissal, és az élelmezésvezető termékcsoportokra szűrve tudja bevásárolni, a hiányzó termékeket.

Az aktuálisan elérhető termékeket, azok mennyiségét, árát, pedig a termelők frissíthetik a saját profil oldalukon.

A projekt fő eleme, a szoftver mellett szeretnénk 2 kézikönyvet is szakértők bevonásával összeállítani és megszerkeszteni. Az egyik könyv az élelmezésvezetőknek szólna, magáról a szoftver használatáról, a témához kapcsolódó jogszabályi háttérről, valamint segítséget nyújtana abban, hogyan lehet úgy variálni az ételsorokat, hogy a rendelkezésre álló friss, helyi alapanyagokat kihasználja. A másik kézikönyv a termelőknek, gazdáknak szólna, arról, hogy milyen jogszabályi követelményeknek kell megfelelniük, hogy a közkonyhákra beszállítsanak, valamint tippeket adna arra, hogyan tudnak bekapcsolódni a projektbe.

Mindezek mellett, mivel fontosnak tartjuk minden fél véleményét, ezért találkozásokat, megbeszéléseket szerveznénk az élelmezésvezetők, a gazdák, a „konyhás nénik”, a szülők és a gyerekek között is. Fontosnak tartjuk, hogy a legnehezebben változtatható réteg, a szülők, a gyerekek és a „konyhás nénik” is megértsék, miért fontos ez a projekt. Számukra farmlátogatásokat, helyi termék kóstolókat is szerveznénk.

Jelenleg a projekt ott tart, hogy szeretnénk felvenni mind a 17 településen élő és gazdálkodó termelővel a kapcsolatot, függetlenül attól milyen mennyiségben termel, vagy szeretne-e bekapcsolódni a projektbe. Ezért kérjük a Tisztelt polgármestereket, hogy segítsék a munkánkat a termelői adatbázis létrehozásával. Ehhez csak azt kérjük, hogy az alábbi gazdáknak, termelőknek szóló kérdőívet, minél szélesebb körben terjesszék és töltessék ki a településükön: https://docs.google.com/forms/d/1R7WiVjlqMzxFWSQO2mNYn1dvYYquyda1IeDm3BieFuM/viewform?usp=send_form

2. Börzsönyi Információs Terminálok

Másodjára a településeken kihelyezett, illetve kihelyezésre kerülő 17 db turisztikai információs terminál bemutatása következett. Mint azt megfigyelhette az elmúlt időszakban a településeken információs terminálok kerültek kihelyezésre. A terminálok jelenleg nem működnek még, mivel jelenleg is zajlik a nyilvános felület fejlesztése és az adatok felvitele. Az információs terminálokat a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület (www.borzsonyleader.hu) térségek közötti projektek keretében helyezte ki a térségben. Célja a terület egységes, kooperatív és jól működő idegenforgalmi környezetének a kialakítása.  17 db, forgalmas helyen falra szerelhető, kültéri, távolról vezérelhető érintőképernyős turisztikai

info terminált szereztünk be. A cél, hogy térségbe érkező nagyszámú turisták az érkezésük pillanatában a kiválasztott turisztikai szolgáltatásokról azonnal gyors, aktuális és teljes körű információt kaphassanak. Az eszközök előnye, hogy távmenedzselhetőek, azaz az internetre kapcsolva központilag változtatható tartalommal lehet ellátni. A megjelenítőkön keresztül közölt információk segítségével a térségbe érkező vendégek aktuális információkat kapnak a helyi szolgáltatásokról (vendéglátás, falusi szálláshelyek stb.) programokról (rendezvények, helyi vásárok stb.) és helyi nevezetességekről (kirándulóhelyek, látnivalók stb.) A turisták növekvő számának köszönhetően a települések lakói, a vállalkozások és az önkormányzatok is előnyökre tehetnek szert, ha a projekt által létrehozott produktumoknak köszönhetően minőségi körülmények között tudják kiszolgálni vagy más új, a térségre jellemző turisztikai termékeket tudnak a látogatóknak prezentálni. A projektben teret kapnak a helyi turisztikai kezdeményezések, vagyis a települések saját programjaikat, rendezvényeket, szolgáltatásokat ajánlhatnak a térségbe érkező turistáknak. Ami előnye még, hogy a teljes területünk megjelenik a képernyőn egy térkép formájában, így minden település adatai lehívhatók lesznek, akár van terminál, akár nincs. Az ide látogatók is láthatják, ha azon a településen éppen nincs program, melyik az a mellette található település, ahol már programot – szolgáltatót találhat.

Jelenleg várjuk a térségből  szolgáltatók (pl. éttermek, szállásadók, szórakozást kínálók, valamint üzletek, vállalkozások jelentkezését is.

Az első évben, 2015-ben ingyenes megjelenést biztosítunk.

A terminálokon használt szoftver számtalan lehetőséget kínál, majd a későbbiekben lehetőség lesz akár a terminálon keresztüli szállásfoglalásra, kiemelt reklámok elhelyezésére, illetve a felhasználó maga is szerkesztheti a szolgáltatói profilját.

Azért is páratlan lehetőség ez, mivel nem csak az infoterminálokon keresztül ismerhetőek meg a települések szolgáltatásai, lehetőségei,  és természetesen Önök, hanem egy weboldalra is felkerülnek. A www.borzsonytourinfo.hu oldal jelenleg kialakítás, fejlesztés alatt áll, de a későbbiekben egy magas szinvonlú, minden igényt kiszolgálni képes oldal készül el.

Érdemes megtekinteni az ugyanebben a rendszerben működő, minta oldalakat, amelyekhez hasonlatos lesz majd a Börzsöny tourinfo is.(http://www.velencei-to.hu/ ,http://www.city-holiday.hu/ , http://www.siofokportal.com/ , http://www.visitgardony.hu/)

Ennek a lehetőségnek a promotálásában szeretnénk kérni a polgármesterek segítségét! Kérjük a mellékelt plakátot, (amely A3 illetve A4-es formátumban is kinyomtatható), helyezzék ki a településükön, illetve amennyiben lehetséges minden további fórumon hirdessék a lehetőséget a lakosoknak!

3. Helyi termékes piacok összehangolása

Neubauerné Szatmári Zsuzsa vette át a szót, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos, hogy a 17 település összefogjon és együttműködjön mindenben. Nincs ez másként a helyi piacok esetében is. Hiszen egyre népszerűbbek a helyi termékes piacok, egyre másra nyílnak. Azonban sem a vásárlónak, sem az eladónak, sem az üzemeltetőnek nem jó, ha ugyanabban az időben van nyitva két piac. Úgy lehet ugyanabban az időben, ha az egyik a Dunakanyar valamelyik településén tart nyitva, a másik az Ipoly-mentén.  Ezért szükséges azok összehangolása, aminek szerepét az egyesület elvállalta, hogy ebben is segíthesse a településeket.

Kérjük, az e-mailben mellékelt táblázatot kitölteni szíveskedjen és az egyesület részére visszaküldeni július középéig!

Kérjük abban az esetben is töltsék ki a táblázatot, amennyiben még csak tervezik a piac nyitását!

A mellékletek letölthetőek az alábbi linkről: https://drive.google.com/folderview?id=0BwBfrYyaK5z8TjctQ2FJSnpVOU0&usp=sharing