Mire figyeljen az árajánlatokkal kapcsolatban?

2018.11.26. 14:34:24

Mire figyeljen az árajánlatokkal kapcsolatban?

Javasoljuk, hogy rendkívül körültekintően járjon el a pályázatokhoz, kifizetési kérelmekhez szükséges árajánlatok bekérésekor.

Gyakorlati tanácsaink a következőek:

Az árajánlatok a tervezett kiadási tétel valós költségének alátámasztására szolgálnak. Az ügyintézőnek az árajánlatok értékelésekor figyelnie kell az "Értéket a pénzért" elvet.

A benyújtott árajánlatoknak egymástól és a kedvezményezettől is függetlennek kell lennie. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett cégek megvizsgálásra kerülnek például a www.e-cegjegyzek.hu adatbázisában.

 A benyújtott árajánlat adójának jogosultnak kell lennie annak a tevékenységnek a végzésére, amelyre vonatkozóan az árajánlatot kibocsátotta. Ez ellenőrizhető például a NAV kapcsolódó adatbázisában: -> Adatbázisok -> Adóalanyok lekérdezése -> Tevékenységlekérdező és TEÁOR-kalkulátor.

A benyújtott árajánlatoknak azonos típusú, azonos műszaki paraméterekkel rendelkező anyagokra / tételekre kell vonatkozniuk.

Az árajánlatok benyújtásakor figyelni kell arra, hogy az nem származhat a pályázó saját tulajdonában lévő, vagy "kapcsolt" vállalkozásától. A kapcsolt vállalkozásokról itt olvashat bővebben: (www.mvh.allamkincstar.gov.hu/asset_publisher/-/asset_publisher/J1q1NxT6idbc/content/tajekoztato-a-mikro-kis-es-kozepvallalkozasok-kkv-minosites-megallapitasahoz-es-a-partner-es-kapcsolt-vallalkozasok-meghatarozasahoz?inheritRedirect=false )

Előfordulhat, hogy a vizsgálat során felfedezett valamely hiányosság miatt az ügyintéző hiánypótlást ír elő az árajánlathoz kapcsolódóan. Ilyenkor van olyan eset, amikor nem szükséges új árajánlatot benyújtani. Adott esetben az ajánlat kiállítója az eredeti árajánlaton szabályos javítást hajthat végre vagy a nem megfelelő / hiányos adatokat kiegészítés formájában az eredeti árajánlatra hivatkozva végzi el. A javítás és az árajánlat kiegészítés dátuma lehet a pályázat beadás utáni dátum is, ugyanakkor, ha új árajánlat kerül a hiánypótlás során becsatolásra, annak dátuma kizárólag a pályázat benyújtást megelőző dátumú lehet!

 Az árajánlatok vizsgálata során az ügyintézők vizsgálják az alábbi tartalmi elemeket:

Az Egyesület közzétett egy árajánlat sablont a megfelelő árajánlatok bekérésének elősegítése érdekében. A sablon a honlap dokumentumtárában érhető el. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy amennyiben használják a sablont árajánlatok bekérésekor, a kifizető ügynökség (látva a nagyon hasonló árajánlatokat) azt gondolhatja, hogy esetleg nem valós árajánlatok kerültek becsatolásra. Előfordulhat, hogy ilyenkor kérik az árajánlat bekérést alátámasztó dokumentumokat (pl. e-mail-t, átadás-átvételi dokumentumot stb.) hiánypótlás során.

ÉNGY-ben nem szereplő építési tételeknél az árajánlatnak az ÉNGY struktúrájának megfelelő részletezettséggel, építési tételekre lebontva szükséges elkészíteni.

Általános költségek vonatkozásában (pl. projektelőkészítés költségei, projektmenedzsment, műszaki ellenőrzés, kötelező nyilvánosság stb.) árajánlatok csatolása nem szükséges.