Olaszországi tanulmányúton jártunk

2015.10.09. 10:03:23

Az út célja, hogy a Közép-Olaszországi helyi jó gyakorlatokat, vidékfejlesztési modelleket, attitűdöket és problémákat megismerjük, és azokat Magyarországra adaptálhassuk, valamint, hogy az ottani helyi akciócsoportokkal a későbbiekben nemzetközi együttműködéseket is köthessünk.

Először a Firenzei kamaránál tettünk látogatást, ahol bevizsgáló és minősítő labor is működik. A kereskedelmi kamara elsősorban minősítési és oktatási feladatokat lát el.

A bizottságok 35-40 éve minősítik a termékeket, amely megemelte a minőség színvonalát. Feladatuk közé tartozik a hivatalosan bejegyzett kóstolók listáját is vezetése, szerveznek kóstolók számára kurzusokat, vizsgákat is, foglalkoznak reklámmal és szakmai kiadványokkal is, anyagi támogatást nyújtanak a helyi gazdáknak és létrehoztak a mezőgazdasági vállalkozások támogatására helyi termékes katalógust illetve honlapot is.

A labor elsősorban olívaolaj, bor és gesztenyeminősítéssel foglalkozik, de ritkán talaj és víz vizsgálatokat is végeznek.

Másodikként egy bio zöldségtermesztő tapasztalatait hallgattuk meg. Alessio M. spanyol és amerikai mintákra építve vezeti családi bio gazdaságát. Közvetlen eladásra termel, főleg a saját dobozrendszerébe (kb. 60 doboz hetente kétszer, Firenzébe) és a farmon való értékesítésre. A térség gazdaságaival jó kapcsolatot ápol, szorosan együttműködnek, és termékeket cserélnek, illetve a dobozokat is közösen töltik meg a vásárlók számára.

Az út során meglátogattunk egy bio kecskesajtot előállító családi üzemet is. A tulajdonosok 2000-ben költöztek ki a városból, hogy kecsketartásba és sajtfeldolgozásba kezdjenek. A korábbi 25 gida mára 100 kecskére duzzadt fel, melyeket természetes úton gyógyítanak csak. A nyert tejet sem pasztörizálják, hanem nyers tejből készült sajtokat állítanak elő. A környéken egyedül ők foglalkoznak kecsketartással, másik inkább juhokkal foglalkoznak, ezért előnyben vannak.

Vasárnap egy olívaolaj, bor és tésztakészítő családi gazdaságba látogattunk el, ahol mindezek mellett még egy 10 szobás agroturisztikai vállalkozást is megismerhettünk. A családi gazdaság az elmúlt 2007-2013-as időszakban vidékfejlesztési pályázatokból fejlődött, gépbeszerzéssel, feldolgozó csarnok építésével, valamint a szálláshely létrehozásával. Az előállított termékek 50%-át helyben értékesítik, vagy felhasználják a falusi vendégasztalon is.

Tartanak szarvasmarhát is, amelynek húsát teljes egészében a falusi vendégasztal keretein belül kínálják.

Az út során meglátogattunk egy családi kertészetet is, amely elsősorban exporttal foglalkozik. A kertészet Pistoia város mellett található, és köszönhetően a remek klímának, a térségben szinte mindenki ezzel foglalkozik. Azonban a hallhatólagos megegyezéseknek köszönhetően a kisebb kertészetek a belföldi igényeket szolgálják ki, míg a nagyobbak csak külföldre szállítással foglalkoznak. Ez a kertészet jelenleg 200 hektáron 80 fő alkalmazottal működik.

Az utazás során utolsóként egy Chianti Rufina borászattal és falusi turizmussal foglalkozó családi gazdaságot tekinthettünk meg. Elsősorban bor és olaj előállítással és falusi turizmussal foglalkoznak, de bértartásban hízlalt sertésekből húsárut is készítenek. A gazdaság területén található egy helyi termékes bolt is, amelyben a térségből felvásárolt, illetve saját termékeik kerülnek árusításra a vendégek számára. A gazdaság főleg vidékfejlesztési illetve ERASMUS pályázatokból fejlődött, amelyeknek köszönhetően alakították ki a helyi termékes boltot, újították fel a „turistacsalogató” szélmalmot, és készítették el a bor tárolására alkalmas kültéri bortárolókat.

Az úton készül képek elérhetőek a Galériában: http://borzsonyleader.hu/galeria/olaszorszagi-tanulmanyuton-jartunk